OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

Jozef Gregor Tajovský:

 Ženský zákon

 

Toto dielo klasika slovenskej dramatickej tvorby zobrazuje slovenskú dedinu a jej ľud zachvievajúcu sa pred nárazmi kapitalistického zisku. Úsmevný optimizmus vznášajúci sa nad kritičnosťou Tajovského pohľadu tvorí s týmto pohľadom zákonitú jednotu, ktorá je ako celok zameraná na zosmiešnenie i odsúdenie pletiek vyplývajúcich z tzv. ženských zákonov, písaných i ženskou tvrdohlavosťou i majetkovým pokušením.

 

Ženský zákon je naozaj pokladnicou rýdzeho ľudského humoru prýštiaceho zo zdravých prameňov slovenskej dediny.

 

A možno práve preto sme sa v našom súbore v tejto sezóne rozhodli pre toto Tajovského dielo. Vedeli sme, že práve hry slovenskej klasiky najviac rezonujú v duši našich divákov.

 

Pod režijným vedením Ivana Pišku sme asi po 30-tich skúškach plných tvrdej roboty dočkali vytúženej premiéry.

Bola úspešná nielen u divákov, ale i herci vyjadrovali spokojnosť nad svojimi výkonmi.

Zaujala aj scéna, ktorú technicky pomáhal vytvoriť Karol Smataník.

 

Na domácej scéne sme okrem premiéry odohrali ešte dve predstavenia. Potom už nasledovala šnúra zájazdových vystúpení v obciach Jasenica, Šebešťanová, Udiča, Plevník, Prečín, Domaniža, Horný Moštenec, Košecké Podhradie ...

Spolu sme s touto hrou absolvovali 19 predstavení. Medzi ne možno zarátať aj účasť na Okresnej prehliadke v Púchove, kde sme získali 1. miesto a postúpili sme na Krajskú prehliadku do Námestova. V Púchove získala Daniela Balejová cenu za herecký výkon.

 

Ani na Krajskej prehliadke sme neobišli naprázdno, v silnej konkurencii sme získali 3. miesto a zabezpečili si postup na Celoslovenskej prehliadke.

 

"Divadelné Šurany 1992" v Šuranoch sme zaplatili tzv. "nováčikovskú daň" a skončili na 4. mieste za súbormi z oveľa väčších miest. Marián Krajčoviech získal cenu za herecký výkon.

 

Ako ukazujú výsledky súbor zaznamenal oproti minulej sezóne kvalitný nárast a sezónu možno označiť ako najúspešnejšiu v doterajšej činnosti divadelného súboru.

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)