OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

Jozef Gregor Tajovský:

 Hriech

 

Dramatická úprava Tajovského jednoaktoviek Matka, V službe, Hriech a Tma, ktorú realizoval Ján Sládeček pod názvom Hriech. Je to príbeh márnej obete matky v prospech šťastia svojej vlastnej dcéry.

Rozprávanie o dvoch mladých ľuďoch (Aničky a Štefana) o osude ich matky (Zuzy Holúbkovej) a jej neúspešného nápadníka Ďura Boháča.

 

V novej sezóne prišiel režisér Ivan Piško opäť s textom od J. G. Tajovského. Postupom času začali dávať herci režisérovi za pravdu, keď im hovoril, aby sa tejto inscenácie nebáli.

Náročnosť režisérových požiadaviek od začiatku nácviku nenechávalo nikoho na pochybách, že ide tvrdo za svojim cieľom, vyťažiť z tejto hry maximum.

Variabilnosť scény, ktorá pozostávala z dvojkolesového "rebriňáku", kláta so sekerou a lavičky od počiatku zaujala okrem hercov a divákov aj viacerých divadelných odborníkov.

Toto všetko doplnené svetelnými efektmi a v neposlednom rade dobrými hereckými výkonmi predznamenalo úspešnosť tohto predstavenia počnúc premiérou v Stupnom a končiac posledným predstavením v Milochove.

 

Slávnostnej premiéry v KD Stupnom sa zúčastnila delegácia UR ZDOS v zložení p. Stanislav Chren - tajomník a organizačná pracovníčka p. Magda Vašková. Všetko toto zvečňoval svojim fotoaparátom dvorný fotograf Matice Slovenskej p. Filip Lašut.

 

Po troch domácich predstavenia sme vystúpili v obciach - Domaniža, Plavník, Prečín, Sverepec, Košecké Podhradie, Dulov, Zubák a Pov. Bystrica, kde bola prítomná porota na Palárikovu Rakovú.

Súbor spolu absolvoval 26 vystúpení, čo bol doterajší rekord.

 

S predstavením sme sa zúčastnili na Okresnej prehliadke v Púchove, odkiaľ sme postúpili do Námestova a tam sme získali 1. miesto. 

 

Júl 1993 a 19. ročník Celoslovenskej prehliadky "Divadelné Šurany". V kútiku duše veríme ... aspoň niektorí. A podarilo sa. Historický úspech malej dedinky pri Považskej Bystrici. Slzy dojatia, objatia, stisk rúk a gratulácie. Televízia i rozhlas vysiela, noviny píšu - zvíťazilo Stupné. Radostný i keď neskorý príchod domov. Cesta do kaplnky, poďakovanie sa Sedembolestnej Panne Márii, kytica za jej patronát. Oslava do neskorej noci v našom DK a na druhý deň gratulácia od pána starostu Mariána Krajčoviech v obecnom rozhlase.

 

August 1993 zúčastňujeme sa osláv 130. výročia Matice Slovenskej. Účinkujeme v pochôdzkovom divadle s časťou z nášho predstavenia, výstup má názov "Do poľa". V uliciach Martina veľký úspech a zostávajú nám spomienky na toto vydarené podujatie.

 

September 1993 - 26. ročník Celonárodnej prehliadky Palárikova Raková. Pre nás niečo nové, čo sme ešte neskúsili. Silná konkurencia. A v porote pán Ladislav Chudík, jeho prítomnosť dodáva tomuto podujatiu slávnostný ráz. Pred súťažným vystúpením sme si ešte zahrali pred stredoškolským publikom. Bola to dobrá príprava na súťažné vystúpenie.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov bolo na nádvorí mestského úradu v Čadci.

Opäť veľká radosť a úspech pre náš súbor.

Hlavnú cenu Zlatá medaila z rúk Ladislava Chudíka si prevzala Daniela Balejová.

Bohdana Lovíšková získala individuálnu cenu za herecký výkon od člena poroty - poľského režiséra

R. Abrahamoviča.

 

Po návrate domov, nás prijal prednosta Okresného úradu a poďakoval nám za úspešnú reprezentáciu okresu, čo sme považovali za veľkú česť.

 

V októbri sme cestovali do Trebišova na Celoslovenskú prehliadku hier s dedinskou tematikou. A aby sme neporušili tradíciu v tejto sezóne, zvíťazil náš súbor aj na tomto podujatí.

Splnili sa slová Ivana Pišku, keď na začiatku sezóny povedal, že to bude pekné divadielko, že ním niečo dokážeme. A naozaj sme dokázali, to o čom sa nám snáď ani nesnívalo.

Na záver divadelnej sezóny sme sa zúčastnili v Martine festivalu víťazov "Scénická žatva 1993".

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)