OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

Ivan Bukovčan:

 Luigiho srdce

 

Tragikomický príbeh väzňa odsúdeného na smrť, ktorého srdce sa stáva predmetom chamtivého kupčenia ľudí bez morálky, zaslepených vidinou bohatstva. Ľudí, ktorých pokrivené charaktery dovedú až k šialenstvu vraždy.

 

Po úspešnej minuloročnej sezóne a po Tajovského klasike sme sa rozhodli, že skúsime Bukovčana. Je to hra pomerne náročná, ktorá kladie veľký dôraz na herecké výkony. Po rozdelení úloh sa prikročilo k prvým skúškam.

 

Nebolo to vôbec ľahké , naučiť sa kopu textov hlavne pre titulnú rolu Luigiho. K tomu sa ešte pridružili problémy so scénou a kostýmami. Ale zvládli sme aj toto. Elektrické kreslo a väzenskú pričňu nám zhotovil majster Smataník a kostými sme si sami zhotovili a požičali.

 

V polovici februára sme absolvovali úspešnú premiéru tohto predstavenia a nasledovne sme absolvovali 24 predstavení po okolitých obciach.

 

Na Okresnej prehliadke sme získali 1. miesto a Pavel Sečník získal cenu za najlepší herecký výkon, po postupe na Krajskú prehliadku sme opäť zvíťazili a Pavel Sečník získal cenu za najlepší herecký výkon.

 

Po úspechu na 20. ročníku Divadelné Šurany, kde sme opäť získali 1. miesto a Pavel Sečník získal cenu za herecký výkon, Ivan Piško získal cenu za réžiu nás starosta obce Marián Krajčoviech pohostil na obecnom úrade v Stupnom.

 

Na 27. ročníku Palárikovej Rakovej náš súbor nesmel chýbať, no tento rok sa zišla veľmi silná konkurencia. Divadelné súbory z Bratislavy, z Kysuckého Nového mesta, z Rimavskej soboty majú v ochotníckom dianí ten najlepší "zvuk".

 

Vďaka Bohu tentokrát sme im zvali vietor z plachiet, získali sme 1. miesto spolu s alternatývnym divadlom "Ludhu" z Bratislavy.

Druhýkrát sme získali Zlatú medailu Jána Palárika a Ivan Piško získal cenu za réžiu.

 

V októbri sme sa zúčastnili Scénickej žatvy v Martine.

 

Po týchto celoročných úspechoch nás opäť prijal prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici p. Čelko, ktorý vysoko hodnotil našu prácu.

 

V závere roku v decembri sme sa zúčastnili ako hostia Tajovského divadelných dní a vystúpili sme v KD v Tajove, kde Pavel Sečník získal cenu za herecký výkon.

 

Treba povedať, že Divadlo Mladých zo Stupného za posledné dva roky dosiahlo toľko, čo niektoré súbory za celú dobu svojej existencie. Obec Stupné sa aj vďaka divadelníkom dostala do povedomia Slovenskej verejnosti.

 

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)