OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

Ivan Cankar:

 Pokušenie vo Svätofloriánskej doline

 

Začiatok tejto divadelnej sezóny bol poznačený úsporným hľadaním vhodného textu pre náš divadelný súbor. Po dlhom hľadaní a uvažovaní sme sa rozhodli pre frašku od Juhoslovanského autora I. Cankara "Pokušenie vo Svätofloriánskej doline".

 

Po úprave textu Danielou Balejovou a Ivanom Piškom bola táto hra pretransformovaná na podmienky nášho divadelného súboru.

 

Súbor prijal medzi seba nových členov "spoza hraníc" obce Stupné, keď mu pomocnú ruku podali Peter Holiš - Brvnište, Romana Hrošková - Považské Podhradie, Rado Maroš, Martin Šimík, Tomáš Folučka - Považská Bystrica.

 

Premiéra tohto divadelného predstavenia sa uskutočnila pred domácim publikom 22. a 23. februára 1997 a dopadla opäť výborne.

 

Súbor sa následne predstavil v obciach - Papradno, Sverepec, Jasenica, Prečín, Predmieri, Považskej Bystrici, Plevníku a Povdaží.

 

V dňoch 18. - 19. 7. 1997 sme sa zúčastnili krajskej prehliadky divadelných súborov v Bojniciach. Podarilo sa nám zvíťaziť a zabezpečili sme si postup na celoslovenskú prehliadku v súťaži "Divadelná Spišská Nová Ves". V konkurencii najlepších divadelných súborov zo Slovenska sa i nám ušlo jedno ocenenie - Pavol Sečník získal cenu za najlepší mužský herecký výkon.

 

V mesiaci september sa náš súbor zúčastnil v priestoroch kaštieľa Orlové natáčania záberov z divadelnej hry "Cesta" v rámci programu Slovenskej televízie - "Kraje bavia Slovensko".

Potom nasledovalo ďalšie pozvanie do STV. 7. októbra vystúpili v priamom vysielaní rána STV Pavol Sečník, Peter Smataník, Daniela Balejová a Ivan Piško v rozhovore s moderátormi tohto programu a ukážkou z hry "Cesta".

Ako diváci sme sa tiež zúčastnili záverečného galakoncertu programu "Kraje bavia Slovensko" v Púchove.

 

To však v tomto roku nebolo všetko. Na pozvanie Matice Slovenskej sme sa 15. - 16. 11. 1997 zúčastnili zájazdu do Štúrova a Ostrihomu. V Štúrove sme odohrali predstavenie Karola Horáka - "Cesta".

 

Napokon prišiel vrchol našej doterajšej zájazdovej aktivity - cesta do Rumunska. Navštívili sme krajanov v Nadlaku v župe Arad, kde sme sa opäť prezentovali divadelnou hrou "Cesta". Bolo to veľmi milé a bezprostredné stretnutie so Slovákmi, ktorí v Rumunsku žijú v neľahkých podmienkach.

 

 

7. 12. sme sa s hrou Cesta predstavili ešte v obci Hatné a tým sme uzatvorili tohtoročnú na vystúpenia a zájazdy bohatú sezónu, ktorá v histórii súboru nemá obdobu.

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)