OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

František Juriga:

 Matka

 

Rozhodnutie, že sa bude hrať práve tento titul, padlo na sústredení pod Javorníkom.  

 

V súbore sme privítali nové tváre J. Šterdasa, L. Capka, M. Halmešovú a Z. Galusvú. Pre režiséra Ivana Pišku to znamenalo prácu na viac naučiť ich základným veciam hereckej práce. Ale chvalabohu keď sa k tomu pridalo troška snahy a talentu začali sa rysovať kontúry pekného predstavenia.

 

Premiéra sa konala 19. februára 2000 a mnohí diváci odchádzali z predstavenia so slzami v očiach. Príbeh matky, ktorú vrásky na srdci priviedli k osudovému rozhodnutiu veru nenechal nikoho ľahostajným.

 

Zájazdové predstavenia potvrdili hlbokú myšlienku tejto hry, aj keď v konečnom dôsledku sa niekomu mohlo zdať jej vyvrcholeniu drastické.

 

Predstavenie sme odohrali 3 x v Stupnom, 2 x v Považskej Bystrici, 1 x v Hornom Moštenci, Papradne, Pružine, Púchove, Hatnom, Sverepci, Visolajoch, Dubnici nad Váhom a Bojniciach.

Na predstavení v Púchove bol prítomný aj jej autor F. Juriga s rodinou.

 

Na Palárikovej Rakovej v Čadci bol náš kolektív opäť úspešný a získal 3. miesto a bronzovú medailu Jána Palárika. Martin Šimík získal cenu za herecký výkon.

 

Na záver divadelnej sezóny sme sa s touto predstavili v kúpeľoch Trenčianske Teplice.

 

31. marca 2001 nás autor pozval  do Stupavy na oslavy narodenín, kde sme hru uviedli za účasti významných osobností kultúrneho života - p. Ladislav Ťažký, Osvalda Záhradníka a iných.

 

V apríli sme sa zúčastnili na festivale Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom, kde Daniela Balejová získala cenu za najlepší ženský herecký výkon.

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)