OBEC STUPNÉ

späť                      obec Stupné                      DSIP

 

Osvald Záhradník:

 Azyl

 

To, že sme sa rozhodli uviesť v tejto divadelnej sezóne práve tento titul, by sa dalo nazvať doslova priekopníckym činom. Prečo?

Nuž preto, že zatiaľ posledný titul známeho slovenského dramatika Osvalda Záhradníka a jeho pokus o komunikáciu zo súčasným režimom nedopadol práve najlepšie. Táto jeho hra  nemohla byť z neznámych dôvodov uvedená na slovenských javiskách. a tak musela mať napokon svoju svetovú premiéru v Moskve.

 

Slovenskú premiéru mala vďaka nášmu súboru v Stupnom. Bol pozvaný aj pán autor. Bohužiaľ, nemohol vtedy prísť z vážnych rodinných dôvodov. Prišiel však o niečo neskôr 4. apríla 2004 na naše predstavenie v DK v Pov. Bystrici. V rámci besedy s členmi súboru ocenil našu snahu i celé predstavenie. Bol šťastný, že sa dožil uvedenia jeho hry na slovenskom javisku.

 

Je to príbeh mnohých našich súčasníkov. Tých, ktorí mali možno menej šťastia ako ostatní a dostali sa na okraj záujmu spoločnosti. Ich snahou je, keď už nie slušne žiť, tak aspoň prežiť. Aj toto je dôsledok našej demokracie.

 

Bola to konečne hra zo života a o živote. Takto nejako rezonovalo naše predstavenie u divákov. Proste zabralo! A nielen u nás.

 

Uviedli sme ho v Hornom Moštenci, v Púchove na okresnej súťaži, vo Sverepci, Papradne, Pružine, Považskej Bystrici, na krajskej súťaži v Bojniciach a Domaniži.

Najviac nás však potešilo 3. miesto a bronzová medaila J. Palárika na 37. ročníku národnej prehliadky divadiel súborov Palárikova Raková 2004 Okrem toho režisér Ivan Piško získal zlatú medailu J. Palárika a Pavol Sečník striebornú medailu za rozvoj ochotníckeho divadla na Slovensku, takže ďalšie významné úspechy na karte nášho súboru.

 

Bol to naohaj pekný darček nášmu režisérovi I. Piškovi, ktorý v máji oslávil 70. narodeniny. S touto hrou sme hosťovali aj v azylovom stredisku v Martine - Priekope. Na vlastné oči sme videli ako sa žije tým, o ktorých naše predstavenie pojednáva.

 

Sezónu sme tradične ukončili na grilovačke pod Srazom a začali sme pripravovať program na 2. Stupniansky jarmok.

 

 

Fotogaléria: (pre zväčšenie fotky kliknúť na rozlíšenie 1:1)