OBEC STUPNÉ

 

Obec StupnéObecný úradDHZ StupnéDS Ivana PiškuTJ StupnéCirkevŠkolstvoKultúraTuristikaPovesti

 

 

Rok 2011

 

Váž. hasiči, váž. hasičky, milí hostia.

 

Stretávame sa po prvýkrát v tomto roku, preto mi dovoľte aby som vám v mene svojom a v mene celého výboru poprial v novom roku 2012 veľa zdravia, šťastia, lásky a božieho požehnania.

 

Poslaním dnešnej výročnej členskej schôdze je zhodnotiť výsledky dosiahnuté v činnosti za uplynulé obdobie a prijať úlohy na ďalší rok. Taktiež je čas hodnotiť uplynulé volebné obdobie nášho výboru,  ale to by som nechal na vás naši milí členovia. Bol by som rád, aby ste sa v diskusii vyjadrili, ako ste boli spokojní s fungovaním výboru DHZ za uplynulé obdobie a čo by sa malo do budúcnosti zlepšiť. Uvedomme si, že DHZ SR funguje podľa stanov ako jednotné, účelové, humánne, politicky nezávislé, dobrovoľné združenie. Podieľa sa na ochrane životov, zdravia a majetku na všetkých formách vlastníctva pred požiarmi a živelnými pohromami. Teraz chcem v krátkosti hovoriť o tom, čo sme v Stupnom  robili v oblasti požiarnej ochrany v roku 2011 . Členovia výboru sa stretávali na výborových schôdzach podľa potreby, pričom účasť niektorých členov bola slabá. Každý člen výboru by sa mal nad sebou zamyslieť, či chce hasičskému zboru v obci pomôcť alebo nie.

 

Rok 2011 môžeme z hľadiska súťažného hodnotiť ako veľmi úspešný, ale z hľadiska požiarov až tak veľmi nie. Ale poďme pekne poporiadku. Začiatkom februára, presnejšie 11. 2. sme na poslednej ceste odprevadili nášho dlhoročného člena p. Vladimíra Mičiníka.

V polovici februára sme tradične pomáhali s usporiadaním detského karnevalu, ktorý bol opäť na úrovni.

16. 2. sme mali výjazd k požiaru rodinného domu v Papradne.

Ako nás posledné roky požiare obchádzali, tak v marci sme mali v obci až dva. Ten väčší bol 11. 3. keď z neznámych príčin začalo horieť na Podžeravičí - Skálie. Okrem domácich hasičov zasahovali dve cisterny z Pov. Bystrice, ďalej hasiči z Jasenice, Brvnišťa, Papradna a veľa občanov zo Stupného. Aj vďaka nim nevznikli nijaké veľké škody. Ešte raz všetkým, ktorý nám pomohli patrí veľká vďaka. Večer okolo 23 hod. sa oheň opäť vznietil, ale po rýchlom zásahu našich členov bol požiar uhasený. Do rána sme však mali pri zhorenisku službu. Aby sme toho nemali v marci málo

24. 3. bol požiar suchej trávy Pod skalami. Okrem domácich hasičov zasahovali aj hasiči z Pov. Bystrice.

Koncom marca sme vykonali pravidelnú preventívnu prehliadku rodinných domov a hospodárskych budov.

 

Na strážení Božieho hrobu sa zúčastnilo 23 našich členov, čo bolo opäť najviac z našej farnosti. Členovia DHZ taktiež doviezli máj, ktorý pomáhali spolu s ostatnými zložkami v obci stavať. Búranie mája sa taktiež nezaobišlo bez našich členov a ako ináč, pomáhali aj pri organizovaní country večera „Žeravica 2011“.

 

V júni sa 19 našich členov zúčastnilo brigády Podjavorníkom, pri spaľovaní halúzia. Túto brigádu nám umožnilo Lesné spoločenstvo Žilín.

Nezabúdame ani na našich škôlkarov, s ktorými sme mali pri príležitosti MDD opekačku v prírode, kde sa škôlkari zahrali na malých hasičov. Taktiež sme pomáhali pri organizovaní MDD pri kaplnke.

 

V júni nám nové dresy zakúpil p. Ján Šamaj. Ešte raz Janko veľká vďaka. Na okresnej súťaži nám to vyšlo a muži po dlhých rokoch postúpili ako víťazi okresu na krajskú súťaž do Trenčianskych Bohuslavíc. Ani veteráni nesklamali a skončili na okrese medzi mužmi na 21. mieste.

Taktiež v tomto mesiaci muži dostali nové prilby. Dve im zakúpilo Lesné spoločenstvo Žilín a 6 si odpracovali pri  stavbe oporného múra pri dome smútku.

Lesné spoločenstvo Žilín nám zakúpilo dva 20-litrové vaky na hasenie.

 

Na kraji naši muži nesklamali a priviezli si pohár za 3. miesto. O deň neskôr už štartovali na súťaži v Streženiciach, kde dosiahli čas 16,66 sek. a v Ihrišti 16,77sek..

Na súťaž do Lúk išli aj veteráni, ktorý útok dokončili ale dostali „D“ pre nenašraubovaný kôš a muži dosiahli čas 16,33 sek. V Hliníku muži útok nedokončili, ale o deň neskôr  v Mostišti skončili na peknom 3. mieste s časom 15,18 sek..

V Dohňanoch muži dosiahli čas 17,77 sek., ale s pohárom sa domov vrátili veteráni časom 26,31sek. získali 3. miesto.

Z ďalších súťaži mužov spomeniem  Ladce - 22,80, Jablonové - 15,65, Pružina - 14,91, Mikušovce -  NÚ, Horenická Hôrka - 15,56, Nosice - NÚ.

Všetko sme si však vynahradili v Kvášove , kde muži časom 15,12 sek. obsadili 2. miesto a veteráni svoju kategóriu vyhrali časom 27,3 sek..

           

Na domácej súťaži O putovný pohár starostu obce sa zúčastnilo 47 družstiev. V mužskej kategórii vyhral Púchov, v ženskej Vydrná, v dorasteneckej Ihrište a u veteránov Kvášov.

Naši veteráni skončili tretí. Aj keď sme postavili dve mužské družstvá, tie časom 16,56 a 16,91 skočili v strede štartového poľa.

Už o týždeň z Vydrnej muži priniesli pohár za 3. miesto. V Ďurďovom útok nedokončili a v Malej Bytči časom 15,49 sek. skončili na 10. mieste.

V rámci ukončenia sezóny veteránov sa v Lúkach uskutočnil  0. ročník súťaže veteránov s PPS 8. Naši veteráni nesklamali a skončili na 6. mieste.

 

V septembri sme pomáhali pri organizovaní tradičného Stupnianskeho hodového jarmoku. Na výstavbe novej zvonice sa zúčastnilo veľa našich členov. Musím podotknúť, že všetku prácu robili zdarma. Všetkým, patrí ešte raz veľká vďaka, bude to pamiatka od hasičov pre ďalšie generácie. Ani tento rok sme nevynechali púť k jaskynke do Jasenice, kde sa zúčastnilo 9 našich členov v uniformách.

 

V októbri sme mali ukončenie sezóny - posedenie pri guľáši. V októbri sme taktiež uskutočnili preventívnu protipožiarnu prehliadku rodinných domov. Koncom roka nám urbár zakúpil 7 lopát a 1 hasiaci vak.

 

Na Vianoce naši členovia priviezli do obce betlehemské svetlo. Kto sa chcel ísť na Štefana zabaviť na tradičný večierok mal smolu. Po minulom roku, keď si tam naši hostia nosili okrem alkoholu aj minerálnu vodu sa výbor rozhodol večierok neusporiadať, veď do straty sa nám nechcelo ísť.

           

Dovoľte mi z tohto miesta poďakovať pánovi starostovi Petrovi Splavcovi a obecnému zastupiteľstvu za ich podporu hasičskému zboru. Ďalej chcem poďakovať tým, ktorí sú nám vždy nápomocní a to Lesné spoločenstvo Žilín, urbár Stupné, p. Ján Šamaj, p. Helena Karlíková, p. Pavol Smataník, p. Anton Mišúr, p. Daniela Moťovská a mnohí ďalší. Vďaka vám všetkým za pomoc, lebo nikto nikdy nevie, kedy bude hasičov potrebovať, či sa jedná o požiar,  povodeň,  živelnú pohromu atď.. Netreba nás len kritizovať, ale treba podať pomocnú ruku, keď to potrebujeme.

 

Pri našej dobrovoľnej práci a práci nového výboru DHZ Stupné nech nám

Pán Boh pomáha!  

 

 

 

 

 

HistóriaNová GeneráciaSúťažné družstvoVeterániDHZ SúťažAkcieÚspechyNapísali o Nás